Padlószőnyegvilág

Tisztítási Tanácsok

padloszonyeg tisztitas

Padlószőnyeg fokozatos elkoszolódásukat megakadályozni nem tudjuk csak késleltetni lehet azzal, ha utcai cipővel nem lépünk rá. Még ilyen elővigyázatosság ellenére is különféle szennyeződések, foltok kerülhetnek a felületükre, és emellett a levegőben lévő por is állandóan szennyezi. Ha nincs rendszeresen és megfelelően tisztítva a padlószőnyeg, könnyen allergiát válthat ki a benne lerakódott por. Tisztításuk tehát egy idő múlva szükségessé válik. Ennek pedig számos módja van. A tisztításnál figyelembe kell venni a szőnyeg típusát, anyagát, és nem elhanyagolható a szennyeződés fajtája, mértéke, valamint a szőnyeg igénybevételének ideje sem. A foltok eltüntetése viszonylag könnyű a különféle tisztítószerek valamelyikének használatával. A teljes felületén elszennyeződött szőnyegek egy hosszabb idő elteltével mindenképpen tisztításra szorulnak. Érdemes sűrűn porszívózni a szőnyeget hogy a szennyeződések és egyéb maradékok ne szivároghassanak be a szőnyeg mélyebb részeibe.

Általános tanácsok

  • Minden foltot szennyeződést, még aznap célszerű eltávolítani.
  • Irodai padlószőnyegeket legalább három havonta célszerű tisztíttatni.
  • Olyan tárgyat nem célszerű a padlószőnyegre helyezni , amiből víz szivároghat ki.
  • A latexes hátoldalú szőnyeget egyes oldószerek megtámadhatják.
4

Házi tisztítás kézzel

Ha magunk vállalkozunk erre a feladatra, ezt megelőzően mindenképpen egy nagyon alapos porszívózásnak kell alávetni a szőnyeget, mégpedig mind két oldala felől. Utána a szőnyeg nagyságától függően jöhet a szőnyegtisztító valamelyike. A nedves tisztításnál az anyag egyenetlen átnedvesedése miatt gyakori a felület hullámosodása! Végezzen próbatisztítást a szőnyeg egy kevésbé látható felületén az anyag színtartóssága miatt.

4

Szőnyegtisztító por

A szőnyegtisztító por használata hatásossága mellett kényelmes is. A szert a szőnyeg szálai közé kell alaposan beseperni, majd kis idő elteltével egy alapos porszívózással eltávolítható a tiszta szőnyegről. A nedves tisztítással szemben a szőnyeg hullámosodása is elkerülhető. A száraz szőnyeg tisztítás legnagyobb előnye hogy, nem kell várni a szőnyeg száradására, így a tisztítási művelet befejeztével azonnal használható a szőnyeg.

4

Szőnyegtisztító hab

Ha a foltot folyadék okozta, azt minél gyorsabban fel kell itatni: száraz fehér rongyot vagy nedvszívó papírt kell használni. Majd szőnyeg folttisztítót, illetve annak habját szivaccsal a szálak közé kell dolgozni, ami a szennyező anyagot kioldja a szövetből. A tisztítószer maradékát pedig száradás után porszívóval szokás eltávolítani. A beszáradt foltokat először mindig nedvesen kell feloldani, és ezt követheti maga a folt eltüntetése. Erre a kimondottan szőnyeg folttisztítók valamelyike a legalkalmasabb. Tisztítás előtt azzal is számolni kell, hogy a kitisztított folt helye kihangsúlyozhatja az egész szőnyeg elszennyezett állapotát, azaz a folt a tisztaságával fog elütni a szennyezettebb felülettől. Ilyenkor kell a teljes áttisztítást választani.

1

Házi tisztítás géppel

A nagy méretű szőnyegek tisztítását célszerűbb speciális szőnyegtisztító géppel elvégezni. A gépek használata egyszerű, a tisztítást ezekkel is sávonként fokozatosan kell elvégezni, de nem árt némi szikkadás után keresztirányban is. Esetenként kétszeres tisztítás szükséges újból átmenni az egész felületen. A felület túlzott átnedvesítését azonban kerülni kell. A szőnyegre a kiszáradásáig rálépni nem ajánlatos! Az értékes és különösen nagy méretű szőnyegek kitisztítását célszerűbb szakemberre bízni.

Egy kis bemutató mit ki nem bír a SmartStrand padlószőnyeg, érdemes megnézni!