Padlószőnyegvilág

Padlószőnyeg lerakási útmutató!

Segítség padlószőnyeg burkolásához, amennyiben saját kezüleg készítené.

felmeres

1.Padló felmérése!

A padlószőnyeg mennyiségének meghatározása az első dolgunk szélesség és hosszúság alapján, amit összeszorozva megkapjuk a négyzetméter mennyiséget. Mérésnél vegyük figyelembe a fali beugrások mélységét és a szegélyhez szükséges csíkokat. Érdemes a helyiség mind két végét lemérni, hogy kiküszöböljük a nem teljesen párhuzamos falak enyhe eltérését és + 10cm-t ráhagyni a hosszúság - szélességre is.

2.Méretre vágás - elhelyezés!

Először tekerje ki a padlószőnyeget, majd fémvonalzó mellett vágja le vágókéssel vagy kampós szőnyegvágó késsel a megfelelő méretre. Minden oldalon hagyjon rá 5-10cm-t. Igazítsa be az adott helyiségbe, úgy hogy a ráhagyás egyforma legyen mindenhol. Beugróknál figyeljünk, hogy a széléhez igazítsuk.

szelek levagasa

3.Szélek levágása!

A falak mentén erősen megnyomva préseljük a fal és a padló közötti szegletbe a padlószőnyeget a kés hátoldalával. Így levághatjuk a felesleges részeket egyenletesen. A belső sarkoknál a ráhagyásokat átlósan visszahajtva vágjuk át középen. A kiugró részeknél vágjuk be pontosan a szőnyeg szélét egyenesen fémvonalzó mellett. A fűtőtest lába vagy egyéb más cső stb. bevágását a faltól egy hosszabb egyenes átvágást ejtünk a padlószőnyegen. Majd a lábak helyeit igazítsuk hozzá.

4.Ragasztás!

Kisebb alapterületű helyiségekben elég kétoldalú szőnyeg ragasztószalagot használni, ez a későbbi eltávolítás során megkönnyíti a dolgunkat. Nagyobb helyiségekben, irodákban, fokozott igénybevétel esetén a padlószőnyeg teljes leragasztását alkalmazzuk. Ezzel elkerüljük a szőnyeg hullámosodását. Padlófűtés esetén teljesen ragasszuk le a szőnyeget és 1 nappal lerakás előtt szabályozzuk le a fűtést!

ketoldalu ragaszto

5.Ragasztás!

Kétoldalú ragasztószalag: A falak mentén hajtsuk fel a szőnyeget, majd a helyiség szélein, középen X alakban ragasszuk le a kétoldali szalagot az aljzatra. Amennyiben van toldás a padlószőnyegben, úgy a találkozási pont közepére ragasszunk egy csíkot. Majd erősen nyomjuk rá a szőnyeg széleit. Szőnyeg ragasztó: A szőnyeget félig hajtsuk vissza, majd fogazott lappal kenjünk fel az aljzatra a ragasztót. Ugyanezt végezzük el a másik oldallal is. Ezután simítsuk ki a padlószőnyeg egyenetlenségeit középről kifelé haladva.

szegely

6.Szegély felszerelése!

A szőnyegből leszabott csíkok felragaszthatók a hozzájuk való műanyag sínnel. A szegély külső- és belső oldaláról távolítsuk el a védő fóliát, majd ragasszuk fel a falra. Ügyeljünk, hogy ne legyen rés a padlószőnyeg és a szegély találkozásánál. Ha ezzel megvagyunk helyezzük el a belső részre a levágott padlószőnyeg csíkot. Így már használatba vehetjük új padlószőnyegünket!

Padlószőnyeg kalkulátor

Számolja ki szőnyegpadló kalkulátorunk segítségével a megfelelő méretet.