Tisztítási Tanácsok

Padlószőnyeg fokozatos elkoszolódásukat megakadályozni nem tudjuk csak késleltetni lehet azzal, ha utcai cipővel nem lépünk rá. Még ilyen elővigyázatosság ellenére is különféle szennyeződések, foltok kerülhetnek a felületükre, és emellett a levegőben lévő por is állandóan szennyezi. Ha nincs rendszeresen és megfelelően tisztítva a padlószőnyeg, könnyen allergiát válthat ki a benne lerakódott por. Tisztításuk tehát egy idő múlva szükségessé válik. Ennek pedig számos módja van. A tisztításnál figyelembe kell venni a szőnyeg típusát, anyagát, és nem elhanyagolható a szennyeződés fajtája, mértéke, valamint a szőnyeg igénybevételének ideje sem. A foltok eltüntetése viszonylag könnyű a különféle tisztítószerek valamelyikének használatával. A teljes felületén elszennyeződött szőnyegek egy hosszabb idő elteltével mindenképpen tisztításra szorulnak. Érdemes sűrűn porszívózni a szőnyeget hogy a szennyeződések és egyéb maradékok ne szivároghassanak be a szőnyeg mélyebb részeibe.

Általános tanácsok

 • Minden foltot szennyeződést, még aznap célszerű eltávolítani.
 • Irodai padlószőnyegeket legalább három havonta célszerű tisztíttatni
 • Olyan tárgyat nem célszerű a padlószőnyegre helyezni , amiből víz szivároghat ki
 • A latexes hátoldalú szőnyeget egyes oldószerek megtámadhatják.
 1. Házi tisztítás kézzel

  Ha magunk vállalkozunk erre a feladatra, ezt megelőzően mindenképpen egy nagyon alapos porszívózásnak kell alávetni a szőnyeget, mégpedig mind két oldala felől. Utána a szőnyeg nagyságától függően jöhet a szőnyegtisztító valamelyike.
  A nedves tisztításnál az anyag egyenetlen átnedvesedése miatt gyakori a felület hullámosodása! Végezzen próbatisztítást a szőnyeg egy kevésbé látható felületén az anyag színtartóssága miatt.
 2. Szőnyegtisztító por

  A szőnyegtisztító por használata hatásossága mellett kényelmes is. A szert a szőnyeg szálai közé kell alaposan beseperni, majd kis idő elteltével egy alapos porszívózással eltávolítható a tiszta szőnyegről. A nedves tisztítással szemben a szőnyeg hullámosodása is elkerülhető. A száraz szőnyeg tisztítás legnagyobb előnye hogy, nem kell várni a szőnyeg száradására, így a tisztítási művelet befejeztével azonnal használható a szőnyeg.
 3. Szőnyegtisztító hab

  Ha a foltot folyadék okozta, azt minél gyorsabban fel kell itatni: száraz fehér rongyot vagy nedvszívó papírt kell használni. Majd szőnyeg folttisztítót, illetve annak habját szivaccsal a szálak közé kell dolgozni, ami a szennyező anyagot kioldja a szövetből. A tisztítószer maradékát pedig száradás után porszívóval szokás eltávolítani.
  A beszáradt foltokat először mindig nedvesen kell feloldani, és ezt követheti maga a folt eltüntetése. Erre a kimondottan szőnyeg folttisztítók valamelyike a legalkalmasabb.
  Tisztítás előtt azzal is számolni kell, hogy a kitisztított folt helye kihangsúlyozhatja az egész szőnyeg elszennyezett állapotát, azaz a folt a tisztaságával fog elütni a szennyezettebb felülettől. Ilyenkor kell a teljes áttisztítást választani.
 4. Házi tisztítás géppel

  A nagy méretű szőnyegek tisztítását célszerűbb speciális szőnyegtisztító géppel elvégezni. A gépek használata egyszerű, a tisztítást ezekkel is sávonként fokozatosan kell elvégezni, de nem árt némi szikkadás után keresztirányban is. Esetenként kétszeres tisztítás szükséges újból átmenni az egész felületen. A felület túlzott átnedvesítését azonban kerülni kell.
  A szőnyegre a kiszáradásáig rálépni nem ajánlatos! Az értékes és különösen nagy méretű szőnyegek kitisztítását célszerűbb szakemberre bízni.